Welke yogastijl past bij mij? ....en wat is eigenlijk het verschil tussen iedere yogastijl?



Yoga is er tegenwoordig in veel verschillende smaken en kleuren. En hoewel yoga in essentie natuurlijk heel veel meer is dan alleen maar het oefenen van yogahoudingen, is dit meestal wel het eerste wat bedoeld wordt als iemand vraagt: welke yogastijl beoefen jij? Voor veel mensen begint het yogapad dan ook met het leren en oefenen van de houdingen ofwel asana's. De voordelen hiervan zijn inmiddels wijd bekend en iedereen is het er over eens dat yoga je enorm kan helpen bij het vinden van een gezonde balans tussen lichaam en geest. 

Maar door het grote aanbod van yoga scholen, - cursussen, -boeken en -dvd's kan het als beginner best lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Wat is het verschil tussen al die afzonderlijke stijlen? En hoe vind ik de yogastijl die het best bij mij past? We hebben daarom de meest voorkomende yogavormen van dit moment even voor je op een rijtje gezet.



Vinyasa of easy flow yoga



Vinyasa Flow yoga is als yogastijl sterk geïnspireerd door Ashtanga en Poweryoga. Net als bij die twee dynamische vormen leidt de leraar je van de ene pose naar de volgende zonder tussendoor te stoppen om te praten over de finesses van elke houding. Het verschil is echter dat bij vinyasa de vaste series en volgorders van houdingen wordt losgelaten en er met veel creativiteit steeds weer nieuwe combinaties en opeenvolgingen van houdingen ontstaan. 

Een van de meest toonaangevende docenten in deze yogastijl is Shiva Rea. 

De intensiteit van de houdingen is lager dan bij power yoga, dat wil echter niet zeggen dat de lessen niet als pittig ervaren kunnen worden. De les wordt altijd afgesloten met een eindontspanning, waarbij je alles even helemaal los mag laten.



Yin yoga



Een relatief nieuwe yogastijl in het aanbod bij yogascholen is Yin yoga. Yin yoga is ontwikkeld als tegenhanger voor de actieve 'yang' yogavormen zoals ashtanga, vinyasa en poweryoga. 

Houdingen worden lange tijd aangehouden (gemiddeld 3-5 minuten) in een zo volledig mogelijke ontspanning. Hierdoor werken ze niet in op je spieren maar juist op je gewrichten en het bindweefstel. De stijl is deels gebaseerd op het traditionele Chinese meridianensysteem dat ook gebruikt wordt bij acupunctuur. Het doel is de energiebanen in deze weefsels te stimuleren, de bloedstroom te bevorderen en meer flexibiliteit te creëren. Yin yoga is erg rustig en meditatief. Omdat de houdingen zo lang worden aangehouden is er veel tijd en ruimte om waar te nemen wat er in je lijf gebeurt en hierin een soort comfort te vinden door steeds weer een diepere laag los te laten, zowel lichamelijk als geestelijk. In de rust en stilte tijdens een houding kunnen opeens bepaalde patronen duidelijk worden (ik zoek altijd de maximale grens op of ik vind het moeilijk om niets te doen, niet bezig te zijn). Het is mijn ervaring dat zo’n inzicht veel directer bij je binnenkomt, dan wanneer je het ergens leest of wanneer iemand dit tegen je zegt. Het heeft veel raakvlakken met mindfulness. 

Belangrijkste (maar niet de enige) grondleggers van Yin yoga zijn Paul Grilley en Sarah Powers. De yogastijl is erg toegankelijk voor iedereen.



Fit yoga



Fit yoga is een yoga vorm die we zelf hebben bedacht. Hierin mixen we Hatha, Asthanga/poweryoga, Easy flow en Yin Yoga. Tijdens de lessen werk je aan je adem, yogahoudingen, meditatie, flexibiliteit, kracht, uithoudingsvermogen en leningheid. Alles is aanwezig in deze les.  Elke les is ook anders

Kortom je maakt kennis met yoga in het algemeen en voelt je daarna ontspannen en vitaal. 



Hatha yoga



Hatha yoga is een van de eerste yogastijlen die in Nederland werd aangeboden. De eerste Hatha Yogaschool in Nederland werd al gesticht in 1946. Het is een open stroming zonder oprichter of gurus. Ha-Tha staat voor verbinding tussen zon (actie) en de maan (verinnerlijking) en het doel is je lichaam en ademhaling te leren beheersen. Er wordt vooral gewerkt vanuit asana (lichamelijke oefeningen) en pranayama (beheersing van de ademhaling). In tegenstelling tot veel andere yogavormen geeft de docent geen 'adjustments' of aanpassingen aan de houdingen. De rol van de docent ligt meer in het geven van richting en energie, en de aanmoediging dingen te laten gebeuren en daar toeschouwer van te zijn.

De yogahoudingen worden bij deze yogastijl wat langer aangehouden dan bij de meeste 'dynamische' vormen, en het is dan ook een relatief 'rustige' stijl.



Ashtanga Yoga, Mysore style en Poweryoga



Kenmerkend voor Ashtanga Yoga is het dynamisch uitvoeren van een vaste serie houdingen. Deze houdingen worden vloeiend aan elkaar verbonden door een combinatie van adem en beweging (vinyasa’s). Omdat er geen pauzes zijn tussen de houdingen, ontstaat er een soort ‘flow’. De bekendste serie houdingen is ‘de Primary Series’.

Een ander belangrijk onderdeel van Ashtanga Yoga is het gebruik van een speciale ademhalingstechniek, de ujjayi ademhaling. Deze techniek helpt om de energiestromen in het lichaam te intensiveren en meer warmte te creëren, waardoor je gaat transpireren en overtollige gifstoffen zo afvoert. Het kenmerkende zacht ruisende keelgeluid van de ujjayi ademhaling is tevens een focuspunt. Uiteindelijk gaan adem en beweging in elkaar op en dit bevordert een rustige, meditatieve toestand. Grondlegger van Ashtanga Yoga is Sri K. Pattabhi Jois, die òp zijn beurt deze series weer van zijn meester Krishnamacharya leerde. Ashtanga staat voor 'acht ledematen' verwijzend naar de acht ledematen van yoga die de oude Indiase wijze Patanjali beschrijft in de 'Yoga Sutra's'. Asana (lichaamshoudingen) en Pranayama (ademhalingsoefeningen) zijn hier twee van. 

Meestal wordt Ashtanga yoga als een led class gegeven, dat wil zeggen dat de docent de groep mondeling aanstuurt en daarmee het ritme van de ademhalingen en bewegingen aangeeft. Oorspronkelijk echter werd ashtanga yoga één op één van leraar op leerling doorgegeven en oefende de leerling zelfstandig de houdingen (dus zonder mondelinge aansturing en op zijn eigen tempo) onder begeleiding van de docent die wel regelmatig persoonlijke aanwijzingen en adjustments gaf. Op deze manier is Asthanga yoga nog steeds te beoefenen, maar dan onder de naam 'Mysore Style'. 

Onder de naam Poweryoga wordt meestal een verkorte les in ashtanga yoga verstaan. Uit respect wordt alleen een hele serie van ashtanga houdingen 'ashtanga' genoemd, en zodra je deze serie inkort door er wat houdingen uit weg te laten (om de uitvoering bijvoorbeeld in een les van een uur te laten passen, of toegankelijker te maken voor beginners) heet deze yogastijl dus poweryoga in plaats van Ashtanga.




En zo zijn er nog meer yogastijlen maar de meest bekende en de vormen waar Zen Company mee werkt staan hierboven. 

Voor specifieke vragen (bijvoorbeeld bij blessures) of meer informatie over yoga kunt u contact met ons opnemen via email/contactformulier of telefoon.